Rozwiąż układ równań
zmartwiony_student: | ⎧ | 2x + 9y = 13 | |
| ⎩ | 2x * 9y = 36 |
|
7 lis 18:04
ICSP: z2 − 13z + 36 = 0
z2 − 4z − 9z + 36 = 0
(z − 4)(z − 9) = 0
z = 4 v z = 9
2x = 4
9y = 9
lub
2x = 9
9y = 2
Ostatecznie : (x,y) = (1,1) lub (log2 9 , log9 4)
7 lis 18:22
Mariusz: Podstawiamy 2x = a i 9y=b
Wtedy a+b=13 i ab=36 − obliczając a i b otrzymujemy a=4 i b = 9 lub odwrotnie.
Stąd x=2 i y=1 lub x = logarytm przy podstawie 2 z 9 i y = logarytm przy podstawie 9 z 4
7 lis 18:23
zmartwiony_student: hah, to jest w sumie proste, tylko ten zapis mnie przestraszył xD
7 lis 19:02