Zbadaj liczbe rozwiazan
Stokrotka: Pomocy :c
zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m (m należy R)
1) 4 * 2|x−1| = m
7 lis 17:48
Aga1.: Narysuj wykres funkcji y=4*2Ix−1I oraz proste y=m dla różnych m i patrz ile punktów
wspólnych ma prosta z wykresem
7 lis 17:52
Stokrotka: Jak narysowac ten wykres bo w tym mam problem ?
7 lis 17:53
5-latek:

dla x≥1 równanie ma postac 4*2
x−1=m
a dla x<1 ma postac 4*2
1−x=m
7 lis 17:55
Stokrotka: Dzieki
7 lis 18:05
Misiek: Wytlumaczy ktos jak to po kolei narysowac?
7 lis 19:11
Misiek: Bo ten wyres jest zle narysowany ...
7 lis 19:25
Mila:

4 * 2
|x−1| = m /:4
Rysujemy wykres f(x)=2
|x−1|:
1)
y=2x symetria względem OY tej części wykresu z prawej strony OY
( tę z lewej pomijamy, to co zostało niebieskie)⇒
2)
y=2|x| ⇒T
[1,0]⇒
3) f(x)=
2|x−1|
Jeśli nie jesteś pewny to sprawdź kilka charakterystycznych punktów.
f(1)=2
|1−1|=2
0=1
f(0)=2
|0−1|=2
1=2
f(2)=2
|2−1|=2
7 lis 20:21
5-latek: A dlaczego twierdzisz z eten wykres co narysowałem jest zly ?
ja jestem jeszcze stara szkola i tam gdzie nie ma takiej potrzeby nie bawie się w
przekształcenia
jeśli mam narysować wykres np. y=x2+5 to nie będę się bawil tak robie tabelke y=x2 i potem
go przesuwam o wektor [0,5] bo to by było bez sensu
Tak samo tutaj
wezmy dla x≥1
dla x=1 y= 4*21−1=4 (tak jest na wykresie ?
dla x=2 y=4*22−1= 4*2=8 jest tak ?
Weź teraz w druga strone
x=0 to y= 4*21−0= 8 jest tak ?
7 lis 23:11
Aga1.:

@5−latek docelowy wykres funkcji y=2
2*2
|x−1|=2
|x−1|+2 wygląda tak .
Widocznie ten ktoś nie umiał skorzystać z Twojej wskazówki.
8 lis 09:44