równanie zespolone
k: (z−i)4=(1+2i)8
W jaki sposób uzyskać z tego 4 rozwiązania? Beż używania jakichkolwiek wzorów, po prostu
pierwiastkójąc jestem w stanie znaleźć dwa, ale na pewno nie jest to zamysł zadania i wiem że
są jeszcze dwa inne rozwiązania. Jak do nich dojść?
7 lis 16:10
PW:
(1 + 2i)
2 = 1
2 + 2·1·2i + (2i)
2 = 1 + 4i −4 = − 3 + 4,
wobec tego
(1+ 2i)
8 = (− 3 + 4i)
4i,
zatem mamy do czynienia z równaniem
(z − i)
4 = (− 3 + 4i)
4
Szukamy najpierw jakie liczby postaci
są pierwiastkami czwartego stopnia z jedności:
| | z − i | |
(1) ( |
| ) = ωk. |
| | −3 + 4i | |
Wzory na ω
k są znane. Z równania (1) wyliczamy liczby
z spełniające zadane równanie.
7 lis 16:20
ICSP: (z)4 = (x + iy)4
to
z = (x + iy) * eiπk/2 , k = 0,1,2,3
7 lis 16:21
Mila:
(z−i)4=(1+2i)8⇔
(z−i)4=[(1+2i)2]4⇔
(z−i)4−(−3+4i)4=0
[(z−i)2−(−3+4i)2]*[(z−i)2+(−3+4i)2]=0⇔
[z−i−(−3+4i)]*[z−i+(−3+4i)]*[(z−i)2−i2*(−3+4i)2]=0
(z−i+3−4i)=0 lub z−i−3+4i)=0 lub (z−i−i(−3+4i)=0 lub (z−i+i*(−3+4i))=0
dokończ
7 lis 16:33
k: Co prawda najbardziej przemawia do mnie pomysł PW, ale i tak dziękuję wam wszystkim
7 lis 17:09
PW: Ha, to jest cały czas ten sam pomysł, różnie zrealizowany (zapisany)
7 lis 17:14
k: Mila, nie rozumiem Twojego ostatniego kroku gdy rozkładasz to [(z−i)2−i2*(−3+4i)2] na
pierwiastki. Jak to się dzieje? I czemu tam jest −i2 które równa się po prostu 1?
7 lis 18:24
Mila:
−(i2)=−(−1)=1
np.
z2+1=z2−i2
7 lis 18:28