da
nitro: Witam.
Jeśli mam
coś takiego
to mogę to pomnożyć obustronnie przez mianownik ? I wtedy napisać licznik<0
?
7 lis 16:07
ICSP: możesz.
7 lis 16:08
freeszpak: nie mógłbyś gdybyś w mianowniku miał jakieś zmienne (ktorych możliwy zakres obejmowałby wyniki
ujemne), chyba że rozpatrzyłbyś przypadki. A jak masz jakaś stałą to nie ma problemu

gdyby
tam było −4 to też mógłbyś pomnożyc, tylko znak nierówności "by się odwrócił"
7 lis 16:11
nitro: Ok, dziękuję pięknie za odpowiedzi

A jeśli mam
√25−4x>−5
to mam napisane "zawsze"
ale jeśli dam x=20 to wyjdzie mi ujemny pod pierwiastkiem ...

Wytłumaczy ktoś ?
7 lis 16:12
ICSP: Najpierw dziedzina.
7 lis 16:13
nitro: No ok

25−4x≥0
4x≤25
7 lis 16:14
freeszpak: jesli nie przerabiasz liczb zespolonych, a tak się domyślam, to nie może Ci wyjsć ujemny
pierwiastek. Pierwiastek jest określony dla zmiennych pod pierwiastkiem większych lub równych
zero. czyli jak masz 25−4x pod pierwiastkiem to masz taką nierówność: 25−4x≥0 rozwiązując ją
wychodzą Ci x jakie możesz "podstawić" do tej nierówności
7 lis 16:15
nitro: czyli mogę zapisać
7 lis 16:15
ICSP: albo: nierównośc spełniona przez dowolną liczbę należącą do dziedziny.
7 lis 16:16
freeszpak: może po prostu dodaj 5 do obu stron (przenieś −5 na lewą stronę) i będziesz miał: pierwiastek +
5 > 0 a to jest zawsze prawda bo pierwiastek zawsze ≥0 i dodajesz stale liczbe dodatnią
7 lis 16:18
nitro: Dzięki
ISCP długo będziesz jeszcze ?
7 lis 16:20
nitro: Przepraszam *ICSP
7 lis 16:20
ICSP: Nie wiem ile będę
7 lis 16:22
nitro: a jak mam coś takiego
pierwiastek < 4
to zawsze mogę to podnieść do kwadratu ? wcześniej wyznaczając jego dziedzinę
7 lis 16:24
ICSP: Podnosić nierównosć obustronnie do kwadratu możesz gdy:
1o Obie strony są dodatnie
2o Obie strony sa ujemne (w tym przypadku zmieniasz znak)
7 lis 16:26
7 lis 16:26
freeszpak: trzeba dodać, że jeśli podnosisz pierwiastek do potęgi drugiej to wynikiem nie jest samo
wyrażenie spod pierwiastka, a moduł z wyrażenia spod pierwiastka
7 lis 16:28
ICSP: Bzdura

(
√a)
2 = a
√a2 = |a|
Zalezy gdzie ten kwadrat stoi
7 lis 16:30
nitro: Spytam, dla pewności
pierwiastek < −3
nigdy, tak ?
7 lis 16:34
ICSP:
7 lis 16:36
freeszpak: oczywiście, masz słuszność. Jednak jakby tak dać moduł w tej pierwszej równości to nie byłby to
błąd

ale racja, chodziło o kwadrat wyrażenia spod pierwiastka a nie kwadrat pierwiastka.
7 lis 16:37