rząd
Blue: Oblicz rząd macierzy
x−16 1 1 1 ... 1 1
1 x−15 1 1 ....1 1
.... .......... ....... ....................
1 1 1 1..... 1 1
1 1 1 1 . ..x−1 1
1 1 1 1.... 1 1
7 lis 15:45
Blue: Nikt nie pomoże?
7 lis 16:48
sushi_gg6397228:
kasuj ostatnim wierszem do góry
7 lis 21:59
Blue: czyli będzie takie coś
x−17 0 0 0 ... 0 0
0 x−16 0 0 0 ...0 0
............................
0 0 0 0 .....0 0
0 0 0 0 ....x−2 0
1 1 1 1 .......1 1
i co teraz?
7 lis 23:07
sushi_gg6397228:
lecim rozwiniecie wzgledem 1−ej kolumny
7 lis 23:08
Blue: ale my tutaj mamy obliczyć rząd , a nie wyznacznik, więc nie trzeba tego doprowadzić do postaci
schodkowej przypadkiem?
7 lis 23:57
sushi_gg6397228:
det A ≠ 0 wiec rz(A)= ...
det A= 0 wiec rz(A) ...
jakby nie bylo jedynek w ostatnim wierszu to by bylo ladnie
obstawiam, ze w macierzy wyjściowej a17 17= x, a nie 1
8 lis 00:01
Blue: jest tak, jak napisałam
8 lis 00:11