rozwiaz nierownosc
Miłosz: w zbiorze liczb zespolonych rozwiaż równanie:
z6=(1+3i)12
Musze obliczyc liczbe po prawej stronie do potegi dwunastej(przez postac trygonometryczna) i
pozniej znalezc jej 6 pierwiastkow? czy jest jakis szybszy sposob?
7 lis 15:15
PW: A próbowałeś zrealizować ten pomysł z postacią trygonometryczną? Jaki kąt φ będzie w zapisie
trygonometrycznym liczby
u = 1 + 3i ?
7 lis 15:34
Miłosz: Wlasnie chyba trzeba innym sposobem bo beda brzydkie katy. Moduł √10 cosφ√10/10 a
sinφ3√10/10
7 lis 16:33
ICSP: z6 = (x+iy)6 ⇒ z = (x+iy)*eiπk/3 , k = 0, ... , 5
7 lis 16:34
ZKS:
z
o = (1 + 3i)
2
| | π + k • 2π | | π + k • 2π | |
zk = (1 + 3i)2 • [cos( |
| ) + isin( |
| )] |
| | 3 | | 3 | |
gdzie k = 1, 2, 3, 4, 5.
7 lis 16:40
ICSP: ZKS dlaczego przez 3 ?
7 lis 16:41
ZKS:
| | 2π | | π | |
Mamy równanie 6 stopnia, więc |
| = |
| , chyba, że źle myślę. |
| | 6 | | 3 | |
7 lis 16:43
Mila:
z6=[(1+3i)2]6⇔
z6−(−8+6i)6=0
(z3−(−8+6i)3)*(z3+(−8+6i)3=0
(z−(−8+6i))*[z2+z*(−8+6i)+(−8+6i)2)*]*(z+(−8+6i))*[z2−z*(−8+6i)+(−8+6i)2)]=0⇔
(z−(−8+6i))=0 lub [z2+z*(−8+6i)+(−8+6i)2)]=0 lub (z+(−8+6i))=0 lub
[z2−z*(−8+6i)+(−8+6i)2)]=0
dokończysz?
7 lis 16:45
ICSP: to dlaczego w liczniku nadal jest k * 2π ? Nie powinno być kπ ?
7 lis 16:47
ZKS:
Mi się pomyliło całkowicie.

Winno być u mnie po prostu
| | k * 2π | | k * 2π | |
zk = (1 + 3i)2 • [cos( |
| ) + isin( |
| )]. |
| | 6 | | 6 | |
Przecież mamy pierwiastek co 60
o.
7 lis 16:54
ICSP:
7 lis 16:59