Dziedzina wyrażenia
gab981274: Dziedzina funkcji cyklometrycznej, problem.
Jak wyznaczyć dziedzinę:
Mogę prosić krok po kroku? Próbowałem wielu sposobów i nic to nie dało.
7 lis 14:55
J:
− 1 ≤ ( .....) ≤ 1
7 lis 14:56
J:
i założenie: IxI ≠ 1
7 lis 14:57
gab981274: no i wyszło mi −1 ≤ x ≤1 a wolfram pokazuje inaczej
7 lis 15:02
J:
rozwiązuj w przedziałach: ( − ∞,0) i [0,+∞)
7 lis 15:03
gab981274: | | x | | x−1 | | 1 | |
ok, dla x > 0 mamy |x| = x czyli |
| − |
| < 0 czyli |
| < 0 czyli x−1 < 0 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
czyli x < 1
Tak?
7 lis 15:05
J:
dla tego przedziału , to dopiero połowa ... teraz: (....) ≥ − 1
7 lis 15:08
gab981274: |x| = −x
| x | | −x−1 | | −1 | | 1 | |
| + |
| > 0 czyli |
| = |
| > 0 czyli x> −1 |
| −x−1 | | −x−1 | | −x−1 | | x+1 | |
No i łącznie mam −1 < x < 1
O to Ci chodzi?
7 lis 15:11
J:
a co z przedziałem (−∞,0) ?
7 lis 15:12
gab981274: no przecież to było dla x < 0, stąd |x| = −x
7 lis 15:13
pigor: ..., no to łopatologicznie (dokładnie) rzecz ujmując
widzę to np. tak :
| | x | |
Df : | |
| | ≤ 1 /* ||x|−1| i |x|−1≠ 0 ⇔ x ≤ ||x|−1| i |x|≠1 ⇔ |
| | |x|−1 | |
⇔ (x< 0 i x ≤ |−x−1| i −x≠1)
v (x ≥0 i x ≤ |x−1| /
2 i x≠1) ⇔
⇔ (x< 0 i |x+1| ≥x i x≠−1)
v (x ≥0 i x
2 ≤ x
2+1−2x i x≠1) ⇔
⇔
x<0 i x≠ −1 v (x ≥0 i x≠1 i 2x ≤ 1) ⇔
⇔
x<0 i x≠ −1 v (x ≥0 i x≠1 i x ≤
12) ⇔
⇔
x<0 i x≠ −1 v 0 ≤ x ≤ 12 ⇔
x∊(−∞;−1) U (−1;12] . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... i tyle, o ile gdzieś i coś nie sp. ...
7 lis 15:54