logarytmy
grudka:

479. Naszkicuj wykres i podaj zbiór wartości funkcji f(x)=log
0,5(x
2−5x+6)−log
0,5(x−3).
zał,
x
2−5x+6>0 ⇔ ... ⇔x∊(3;+nieskończoność)
x−3>0 ⇔ x>3
⇒ x∊(3;+nieskończoność)
f(x)=
log
0,5(x
2−5x+6)−log
0,5(x−3)=
log
0,5(x−2)
y=log
0,5x−−−−−T[2,0]−−−−−>y=log{0,5}(x−2)
Nie gra mi ten wykres to z odpowiedziami w zbiorze zadań.
Jak liczę f(0) to wychodzi, że powinnien przechodzić w trójce.
Co źle zdziałałam?
7 lis 12:29
===:
już pierwsza nierówność źle
7 lis 12:31
grudka: emh; źle przepisałam, z pierwszego zał. oczywiście x∊(−nieskończoność,2)w sumie z
przedziałem(3,+nieskończoność) co z drugim zał. daje x∊(3,+nieskończoność)
ale dalej, co źle?
7 lis 12:44
===:
7 lis 12:46
grudka: tak, wiem, że tak powinno być, ale nie wiem dlaczego, skoro wychodzi mi v=[2,0] i funkcja nie
schodzi pod OX ... czemu?
7 lis 12:50
J:
rysujesz funkcję y = log1/2x , przesuwasz o v→ i obcinasz dziedzinę D = (3,+∞)
7 lis 12:52