nierówność - wartość bezwzględna
s_b_r_deepstep: Witam zacząłem powtórki do matury i nie moge sobie poradzić z tą nierównością:
|2 − (1−2x)/3| > 2x+1 . Po prawej stronie jest niewiadoma to nie rozwiąze tego z
modułu. I jak robie z definicji to wyznaczyłem dwa przedziały i dla nich osobno rozwiązuje
nierównosć. Niestety nie wychodzi. Dobrze to rozwiązuje, pomoże ktoś ?
7 lis 11:43
J:
| | 1−2x | | 1−2x | |
.... ⇔ 2 − |
| > 2x + 1 lub 2 − |
| < − 1 |
| | 3 | | 3 | |
7 lis 11:51
s_b_r_deepstep: jak to zostało rozpisane z modułu ? chodzi mi tylko o zasade rozwiązywania takich nierówności
kiedy po prawej stronie mamy niewiadomą ? ...
7 lis 11:54
J:
niewiadoma nie ma znaczenia ( może być lub nie )
zasada rozwiązywania:
IaI ≥ A ⇔ a ≥ A lub a ≤ −A
IaI ≤ A ⇔ − A ≤ a ≤ A
7 lis 11:57
Aga1.: | | 1−2x | |
druga nierówność to 2− |
| <−2x−1. |
| | 3 | |
7 lis 11:57
J:
oczywiście
7 lis 11:59
Aga1.: tak można rozpisywać, gdy A>0.
Dla A=0 i dla A<0 nie rozpisujemy
7 lis 12:00
s_b_r_deepstep: okey dzieki myślałem ze musze rozwiązać to z definicji. ogólnie jaęli rozwiąze takie równanie
z modułu to z definicji tez moge tylko dłuższe rozwiązanie tak ?
7 lis 12:02
J:
trafna uwaga , a dodatkowo przy równanich np I 4x − 2 I = 6x + 4
musimy na początku zrobić założenie: 6x + 4 ≥ 0
7 lis 12:02
Aga1.: Chociaż, gdy po prawej stronie jest niewiadoma, tak jak w tym przypadku to odp. uzyskamy
poprawną i tak rozwiązałabym zadanie zamknięte.
Na ocenę rozwiązywałabym z przypadkami.
7 lis 12:03
Aga1.: Moja wypowiedź dotyczyła nierówności.
7 lis 12:04
s_b_r_deepstep: shit już naprawde sie pogubiłem. Czyli jeśli dostałbym np nata nierówność na maturze to zeby
rozwiazanie było poprawne mam rozwiązać ja z definicji dla dwóch przypadków czy zrobić
założenie ze 2x+1>=0 i rozwiązać z modułu
7 lis 12:09
J:
nie rozumiesz ... jeśli np masz: I x − 6 I > − 4 , to każde x spełnia tą nierówność...
dlaczego ?
7 lis 12:11
s_b_r_deepstep: bo warość bezwzględna zawsze >=0 wiec x należy do R
7 lis 12:12
s_b_r_deepstep: to rozumiem p. podstawowy xD
7 lis 12:12
J:
a np. I 6x − 4 I < −2 ?
7 lis 12:13
s_b_r_deepstep: r. sprzeczne bo |x| zawsze +
7 lis 12:16
J:
zawsze ≥ 0 ( nieujemne )
7 lis 12:19
s_b_r_deepstep: tak
7 lis 12:20
J:
rozwiąż równanie: Ix − 2I = x
7 lis 12:23
s_b_r_deepstep: noi właśnie w tym momencie zaczynam sie gubić kiedy po prawej stronie jest niewiadoma...
7 lis 12:28
J:
już ci pisałem wyżej ...
1) założenie: x ≥ 0
2) I x − 2 I = x ⇔ x − 2 = x lub x − 2 = − x ... licz dalej
7 lis 12:34
s_b_r_deepstep: jak rozwiązuje z modułu to wychodzi mi ze x=1 i np. w tym przypadku mam założenie zrobic że
x>=0
7 lis 12:35
s_b_r_deepstep: okey dzieki chyba rozumiem ...
7 lis 12:36