Ciagi
Dobruś: lość bakterii w pewnej kulturze podwaja się każdego dnia. Jeżeli na początku było 500 bakterii,
to ile ich będzie po jednym dniu, a ile po trzech dniach. Wyznacz wzór na liczbę bakterii po n
dniach.
7 lis 11:29
Aga1.: po jednym dniu 500+500=1000
po dwóch dniach 1000+1000=2000
po trzech dniach 2*2000=4000
Dalej kombinuj.
7 lis 11:38
Dobruś: No właśnie dotąd doszłam, a nie umiem wyznaczyc tego wzoru n na liczbę bakterii po n dniach.
7 lis 11:43
Dobruś: okej, juz mam
7 lis 11:51
azeta: czyli możemy sobie napisać tak:
a
1=500
a
2=2*500=2*a
1
a
3=2*1000=2*(2*500)=2*a
2=4*a
1
.
.
.
a
n=?
coś to przypomina

?
podwaja się z każdym dniem, skojarz to z czymś co robiliście na lekcji
7 lis 11:53
azeta: no widzisz, zacząłem pisać, nie widziałem że już masz
7 lis 11:53
korki_fizyka@tlen.pl: 2n500
7 lis 11:54