Zbiory i ciągi
Dobruś: Oblicz :
a) S5 i S8 dla liczb parzystych
b) S11 i S17 dla liczb nieparzystych
7 lis 10:59
J:
bez wzorów:
S5 = 2 + 4 + 6 + 8 + 10 = ?
S7 = 2 + 4 +.......... = ?
b) S11 = 1 + 3 + 5 +7 ..... = ?
7 lis 11:10
J:
ze wzorów:
a) a
1 = 2 , r = 2 , a
5 = a
1 + 4*r = 2 + 4*2 = 10
7 lis 11:13
Aga1.: A co z zerem? Zero zaliczamy do liczb parzystych?
7 lis 11:33
J:
racja ... , ale równie dobrze.. − 2 jest też liczba parzystą .. zadanie nieprecyzyjne
7 lis 11:48
Aga1.: Pewnie Dobruś przepisał(a) kawałek zadania.
7 lis 11:51
Dobruś: dziękuję za pomoc
7 lis 11:53