potegowanie liczby zespolonej
Dominika: oblicz z3:
z= (1+i):(2i)
Wiem, że korzysta się tutaj ze wzorku Movier'a, ale nie rozumiem, o co chodzi z tymi ćwiartkami
itp.
Ja to zrobiłam tak, że:
obliczyłam, że z= 1/2 − (1/2)i
|z|= √2/2
i teraz mam problem z podniesieniem do 3 potęgi... Wytłumaczy mi to ktoś?
7 lis 10:45
7 lis 10:59
J:
potrafisz ustalić argument tej liczby ?
7 lis 11:23
Dominika: arg(z)?
arg(z)=b/|z|
więc arg(z)=−1/2/√2/2=−1/2 x 2/√2=√2/2
7 lis 12:18
J:
argument liczby zespolonej to kąt z przedziału [0,2π]
7 lis 12:22
Dominika: A mógłbyś mi wytłumaczyć jak się to oblicza? czyli to √2/2 to znaczy, że kąt jest równy π/4
7 lis 12:24
7 lis 12:32
Dominika: okej

dziękuje bardzo za pomoc
7 lis 14:23
pipa: a do książki to nie łaska zajrzeć

7 lis 14:58
Mila:

skorzystać z wzoru (a+b)
3= ...
| | −1+3*1*i+3*(−1)*i2+i3 | | 1+i | |
= |
| = |
| |
| | −8 | | −4 | |
Jeśli chcesz skorzystac z wzorów de Moivre'a to tak:
|1+i|=
√2
z
11+i to na płaszczyźnie punkt (1,1)
| | π | |
φ1= |
| patrz na układ wsp. |
| | 4 | |
|2i|=2i to punkt (0,2)
| | | | π | | π | | (√2)3*(cos(3* |
| )+i sin (3* |
| ) | | | 4 | | 4 | |
| |
z3= |
| = |
| | | | π | | π | | 23*(cos(3* |
| )+i sin (3* |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
| | 2√2 | | 3π | | 3π | | 3π | | 3π | |
= |
| *[cos( |
| − |
| )+i sin ( |
| − |
| )]= |
| | 8 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 2√2 | | 3π | | 3π | | −1−i | |
= |
| *[cos(− |
| )+i sin (− |
| )= |
| |
| | 8 | | 4 | | 4 | | 4 | |
7 lis 17:36