ewelinay: wyznacz wartości a i b jezeli wiesz ze wielomian W(x)= -2x3+ax2-bx+3 przy dzieleniu
przez x-3 daje reszte 54 a przy dzieleniu przez x+3 daje reszte 96
27 paź 20:49
pipi: liczysz W(3) =54 i W(-3) =96
W(3)= -54 +9a -3b +3 czyli W(3)= 9a-3b -51
W(-3) = +54 +9a +3b +3 = 9a +3b +57
porównujesz
9a -3b -51= 54 9a -3b =105
9a+3b +57+ 96 9a +3b= 39
dodajesz stronami układ
18a=144 => a=8
więc 3b=39 -72
3b= -33 => b= - 11
odp a=8 b= -11
nie ma pomyłki bo sprawdzić można dzielenie
-2X sześc. +8X kw +11X +3 : (X -3) i daje resztę 54 czyli OK
27 paź 21:19