Rozłóż na czynniki pierwsze
Aldona: Rozłóż na czynniki pierwsze:
(x2+x−4)2−(x+5)2 =
Jak to zrobić? Od godziny nie mogę do tego dotrzeć. Zadanie (wcześniejsze przykłady) były na
wykorzystanie wzorów skróconego mnożenia. Czy ja czegoś nie widzę?
W ramach "dochodzenia" rozbiłam wszystko i wyszedł mi piękny wielomian
x4+2x3−8x2−18x−9. I co dalej?
Będę wdzięczna jak ktoś mi nasunie rozwiązanie
6 lis 21:19
:): =(x
2+x−4−x−5)(x
2+x−4+x+5)...
poupraszaczaj i rozbij 2 kawadratowe
6 lis 21:21
:): a2−b2=(a−b)(a+b)
6 lis 21:22
Aldona: O. Dziękuję

Aż smutno mi się zrobiło jak zobaczyłam jakie to proste.
6 lis 21:28
Janek191:
Czynniki pierwsze ?

Pewnie chodzi o czynniki .
6 lis 23:31