ciągłość funkcji
heniek: wykaż że następujące funkcje są ciągłe w zbiorze liczb rzeczywistych
f(x) = x3 + 2 x2 − 5
jaka jest zasada rozwiązywania tego typu zadań?
6 lis 20:49
PW: Złota zasada rozwiązywania zadań:
1. Zastanowić się o co pytają.
2. Znaleźć odpowiedź na postawione pytanie.
Tutaj pytają:
− Czy podana funkcja spełnia warunki określone w definicji ciągłości?
Rozkładamy przed sobą na kartce i w umyśle definicję ciągłości i ...
2. ...
6 lis 21:30
:): Nie za ładnie to zapisane....
sprawdz funkcjE
− ty wypisałeś 1 funkcję
− zapis tej funkcji też jest wątpliwy
Popraw.
6 lis 22:01
:): f(x)=x
3+2x
2−5..
Chyba o to chodziło, bo tak jak wyglądało..to pierwsza myśl, to funkcja wielu zmiennych.
6 lis 22:05
:): Wynika to z 4 faktów (oczwistych)
1. Funkcja stała jest ciąga
2. Funckja identycznościowa f(x)=x jest ciągła (baaardzo baaardzo proste)
3. Suma funkcji ciągłych jest funkcją ciągłą
4. Iloczyn funkcji ciągłych jest funkcją ciągłą
6 lis 22:06