oblicz:
Kenixia: Hej, proszę o pomoc w takim przykładzie.
3√−16164 −
3√−338 +
3√−71932
Doszłam do rozwiązania, które jest dziwne, tj.
14 −
32 3√94
czy jest to zrobione dobrze, lub ewentualnie czy da się to zrobić lepiej

?
6 lis 19:55
sushi_gg6397228:
policz każdy pierwiastek osobno i zapisz jego wynik
6 lis 19:57
Kenixia: I pierwiastek to −
54
II pierwiastek to
64
no i wlasnie z trzecim mam problem
6 lis 19:59
Kenixia: przepraszam, drugi to 32
6 lis 20:01
sushi_gg6397228:
II masz liczbe ujemna pod pierwiastkiem, wiec wynik tez ujemny
III daj U zamiast u bo nie widac co jest pod pierwiastkiem
6 lis 20:02
Kenixia: co do II liczy to racja, podałam to już po "dodaniu tego" do całego działania bo przed
pierwiastkiem jest minus.
6 lis 20:04
Kenixia: oczywiście też z minusem
6 lis 20:05
sushi_gg6397228:
| | 19 | |
ile jest w pierwszym poście 7 |
| ? |
| | 32 | |
6 lis 20:07
Kenixia: tak
6 lis 20:07
sushi_gg6397228:
a moze jest 5√.. zamiast 3√... ?
pierwiastek piątego stopnia, zamiast trzeciego ?
6 lis 20:09
Kenixia: Niestety nie, sama byłam zdziwiona. Znajomy poprosił mnie o sprawdzenie wyników zadań, które
sam wykonał i to jest jedno z nich. Mam skan tej kartki od nauczycielki i jest bardzo wyraźnie
napisane, że to trzeciego stopnia.
Reszta zadań miała bardzo "zwyczajne" wyniki dlatego to mnie zdziwiło i chciałam się upewnić.
6 lis 20:12
Kenixia: Chociaż drugi przykład z tego zadania też jest dla mnie dziwny
6 lis 20:12
Kenixia: | | 32 | | 4 | | 1 | | 242 | | 3 | |
6√ |
| : 6√6} − 4√ |
| x 4√ |
| + √ |
| x √ |
| |
| | 3 | | 9 | | 36 | | 27 | | 2 | |
6 lis 20:14
sushi_gg6397228:
wiec wynik taki jak podałaś w pierwszym poście
mozna co najwyzej uzunac niewymiernosc z mianownika
6 lis 20:15
sushi_gg6397228:
zapisuj obliczenia po dwa pierwiastki ( mnożenie lub dzielenie) wciagnij na jedna kreske
ułamkowa
6 lis 20:16
Kenixia: | | 32 | | 4 | | 726 | |
6√ |
| − 4√ |
| + √ |
| |
| | 18 | | 324 | | 54 | |
6 lis 20:19
sushi_gg6397228:
| 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| i po bólu |
| 9 | | 36 | | 9*9 | | 34 | |
kombinuj tak samo z pozostałymi dwoma
6 lis 20:22
Kenixia: czyli biorac dwa ostatnie
| 242 | | 3 | | 11 | |
| x |
| mam wynik |
| juz bez pierwiastka |
| 27 | | 2 | | 3 | |
ale z tym pierwiastkiem 6 stopnia nie moge sobie poradzić, doprowadziłam do postaci
| | 42 | |
że mam pod pieriwastkiem |
| |
| | 32 | |
6 lis 20:39
sushi_gg6397228:
6√...= (...)
1/6
6 lis 20:41
Kenixia: dalej srednio rozumiem.
skoro mam
| | 42 | | 4 | | 2 | |
pierwiastek 6 stopnia z |
| to moge przyjac ze to |
| do potęgi |
| czyli |
| | 32 | | 3 | | 6 | |
| | 4 | |
czyli 3√ |
|  ? |
| | 3 | |
Czy się zapędziłam?
6 lis 20:48
sushi_gg6397228:
bingo
6 lis 20:52
Kenixia: ale to już raczej ostateczna postać?
6 lis 20:55
sushi_gg6397228:
| | 3√36 | |
mozna usunac niewymiernosc z mianownia |
| |
| | 3 | |
6 lis 20:56
Kenixia: dziękuje bardzo serdecznie za pomoc, życzę miłego wieczoru!
6 lis 20:57
sushi_gg6397228:
na zdrowie
6 lis 20:58