Pytanie
Uczen: Witam mam pytanie :
te zasady :
sin(−α) = −sinα
tg(−α) = −tgα
ctg(−α) = −ctgα
cos(−α) = cosα
tu chodzi o to ,żę na przykład mam sin (−120)= − sin 120 stopni
a w przypadku cosinusa minus mi sie kasuje . Dobrze to rozumiem ?
czy powinienem coś jeszcze wiedziec lub pamietać ?
6 lis 19:37
6 lis 19:41
Uczen: czytałem to prosze o odpowiedz tak lub nie czy to jest dobre rozumowanie
6 lis 19:54
PW: Źle to nazywasz. Nie są to zasady.
Wspomniana przez Ciebie własność funkcji sinus to "malutkie twierdzenie" (stwierdzenie
nieparzystości tej funkcji).
Błędem jest także według mnie nazywanie tej własności jednym z "wzorów redukcyjnych"
6 lis 19:58
Uczen: PW bardzo konkretny z ciebie człowiek . Czyli dobrze rozumuje te własności funkcji ?
6 lis 20:03
PW: Tak, to są własności funkcji trygonometrycznych (funkcja cosx jest parzysta, a pozostałe są
nieparzyste).
6 lis 20:33