suma rozwiązań funkcji okresowej
Marusia:

mam funkcję okresową o T=4
i polecenie: oblicz sumę wszystkich rozwiązań równania f(0)=4 należących do przedziału <0;400>.
To zadanie było już parę razy na forum, ale podpowiedzi nie przydały mi się. Nie miałam jeszcze
ciągów.
Ja zaczęłam tak:
dla podstawowego okresu f(x)=4 dla x=0 i x=4 (mam 2rozwiązania)
dla pozostałych okresów mam po jednym rozwiązaniu, więc w sumie mam 101 rozwiązań w przedziale
<0;400>
Podpowie ktoś jak jak dalej? Albo jak zastosować do tego zadania wzór f(x+kT)=f(x)?
6 lis 19:33
Marusia: nikt nie pomoże?
6 lis 20:03
Mila:
T=4
f(x+k*4)=f(x)
Tak jak w funkcjach trygonometrycznych:
sin(x+2kπ)=sin(x)
6 lis 22:15
Marusia:
nie daję rady z tym zadaniem. Za x podstawiam 4 bo f(4)=4? Za k100 bo przedział<0;400>?
wynik ma wyjść 20200
Z sin daję radę, bo przedziały są mniejsze i rozpisuję tak jak parę dni temu mi tłumaczyłaś
wraz z PW
6 lis 23:17
Marusia: Ja już doczytałam o ciągach i zastosowałam wzór na sumę początkowych wyrazów ciągu
arytmetycznego
i faktycznie wychodzi 20200 ale ja nie miałam jeszcze ciągów.
Mila pomożesz? Ja nie muszę mieć tego na teraz.
Przerabiam sobie wszystkie zadania z podręcznika i to zadanie męczy mnie już parę dni.
6 lis 23:30
Eta:
Możesz tak ( skoro nie miałaś ciągów)
(4+8+12+.....+200) + (204+.......+392+396+400)=
−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n= 50 n= 50
4+400=404
8+396=404
12+392=404
itd
200+204=404
suma jest równa 404*50= 20 200
7 lis 00:38
Eta:
Czy już jasne?
7 lis 00:48
bezendu:
Tak.
7 lis 00:49
7 lis 00:51
bezendu:
To po prawej
7 lis 00:57
Eta:
7 lis 00:59
bezendu:
Ale Twojej prawej (mojej lewej )
7 lis 01:07
Marusia: Tak

! teraz rozumiem. wczoraj nie dotrwałam do odpowiedzi.
A tu rano taka niespodzianka.
Bardzo dziękuję.
7 lis 08:09