logarytmy
grudka: 474. Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb a i b równanie loga*x2+logb=log(ab)x ma co
najmniej jedno rozwiązanie. Kiedy dane równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie?
Odp. gdy a=1 i b≠1 lub gdy a=b≠1.
Nie doszłam do tej odp... :
obliczyłam Δ=(loga−logb)2
zał. Δ=0⇔a=b
?
6 lis 18:40
Eta:
Bardzo ładnie

teraz tylko dodaj odpowiedni komentarz:
Δ=(loga−logb)
2≥0 ⇒Δ≥0−− zatem równanie ma co najmniej jedno rozwiazanie
zaś dla Δ=0⇔ loga=logb ⇔ a=b −− równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
przy czym a>0 i b>0 −−− z założenia
i to wszystko
6 lis 19:07