działanie na potęgach
baro990: Ostatnią cyfrą liczby bedącej wartością wyrażenia 2199+455 jest? prawidłowa odp to 2, ale
jakoś nie moge dojść czemu, pomożecie?
6 lis 17:44
zombi: Miałeś kongruencje?
6 lis 17:57
zombi: Jeśli nie, to:
4 ma ostatnią cyfrę 4
42 = 16 − ostatnia 6
43 = 64 − ostatnia 4
44 = 256 − ostatnia 6, zauważamy, że gdy potęgi są nieparzyste 4k ma cyfrę 4, a gdy parzyste
kończy się cyfrą 6.
Przekształcimy teraz nasze wyrażenie
2199+455 = 2*2198+455 = 2*499+455 = 455*(2*444+1)
455 kończy się czwórką bo 55 jest nieparzyste. Teraz patrzymy co w naszym nawiasie
444 kończy się 6,
2*444 kończy się 2,
2*444+1 kończy się 3.
Czyli mamy iloczyn liczby która kończy się 4 (455) oraz liczby która kończy się 3
(2*444+1).
Ale 3*4 = 12, więc liczba kończy się cyfrą 2.
6 lis 18:02
Eta:
21= 2
22= 4
23= 8
24= 16
25 = 3 2
itd co cztery sekwencje
199:4= 49*4+ 3reszta liczba 2199 kończy się 8
110:4= 27*4+ 2reszta liczba 2110 kończy się 4
to suma 8+4= 12 więc kończy się 2
6 lis 18:02
zombi: A przy kongruencjach
Podobnie
455 ≡ 4 (mod 10)
natomiast
2*444+1 ≡ 3 (mod 10), czyli
455*(2*444+1) ≡ 4*3 ≡ 2 (mod 10)
6 lis 18:03
Eta:
oczywiste,że 455= 2110
6 lis 18:03
Mila:
24=16
199=4*49+3
2199=2196*23=(24)49*23=(....6)*8=(....8) ostatnia cyfra to 8
455=(42)27*4=(...6)*4=(....4)
4+8=12
ostatnia cyfra sumy 2199+455 to 2.
6 lis 18:12
baro990: dziękuje bardzo
6 lis 18:22