logarytmy
grudka: 470. Uzasadnij, że liczby 2log35 i 5log32 są równe.
proszę o wyjaśnienie tego rozwiązania, bo go całkiem nie rozumiem:
rozwiązanie (sposób II) :
Z własności funkcji logarytmicznej (np.monotoniczności) wynika, że jeśli logax=logay, to
liczby x,y są równe. Korzystając ze wzoru na logarytm potęgi, mamy
log32log35=log35*log32,
log35log32=log32*log35
Zatem
log32log35=log35log32
a stąd wynika, że
2log35=5log32.
6 lis 17:19
grudka: ?
6 lis 17:38
Mila:
1) p=2log3(5) logarytmujemy obustronnie
log3(p)=log3(2log3(5))=log3(5)*log3(2) bo z własności logarytmu mamy:
loga(bn)=n*loga(b) dla a,b>0, a≠1
2) q=5log3(2) logarytmujemy obustronnie
log3(q)=log3(5log3(2) )=log3(2)*log3(5)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log3(p)=log3(q)⇔p=q⇔
2log3(5)=5log3(2)
6 lis 17:46
===:
... i czego tu nie rozumiesz

?
6 lis 17:50
Eta:
log35=x ⇒ 5=3x
a=2log35=2x i b=5log32= (3x)log32= 3xlog32= 3log32x= 2x
to a=b
6 lis 18:07
grudka: wreszcie rozumiem, dziękuję!
6 lis 18:30