A
Dominik: Samochód porusza sie z prędkościa 65km/h po torze będącym ćwiartką okręgu o promieniu 120m
kierowca naciska na hamulec powodując przyśpieszenie styczne o wartości −0.65m/s2. Znajdz
wartość całkowitego przyśpieszenia samochodu w chwili opuszczenia krzywoliniowego odcinka toru
Zadanie robie w ten sposób:
Przyśpieszenie styczne jest równe a=0.65m/s2
droga jest równa 1/2πR=188,4m
V=65km/h=18m/s
S=1/2at2+Vt
0=1/2at2+Vt+S
Po podstawieniu i obliczeniu deltywychodzi mi czas 9s czas ujemny odrzucam.
Licze prędkość V1
V1=V−a*t
V1=12m/s
Przyśpieszenie dośrodkowe:
a2=V12/R
a2=1,2m/s2
a3=√a1+a2
a3=1,36m/s2
Dobrze rozwiązuje to zadanie nie chodzi mi nawet o wynik tylko o sposób liczenia bo w
odpowiedziach mam 0,94m/s2.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
6 lis 16:56
Dominik: Kurde pomyliłem fora miało być w fizyce sory.
6 lis 16:56