Pochodna
Ups: Jak obliczyć taką pochodną?
Odpowiedź to:
| | x | | | | lntg2x | |
(tg2x)ctg |
| ( |
| − |
| ) |
| | 2 | | sin4x | | | |
Nie wiem czy traktować to jako funkcja do funkcji, czy normalnie jako x
a, później mam drobne
problemy rachunkowe.
Z góry dzięki
6 lis 16:34
zombi: Masz f(x)g(x) przekształcasz to jako eg(x)*ln(f(x)) i z tego liczysz pochodną jako
pochodną funkcji złożonej
eh(x) gdzie h(x) = g(x)*ln(f(x))
6 lis 16:43
Ups: Mam postać:
| | x | | | | lntg2x | |
ectg |
| ln(tg2x)* ( |
| − |
| ) |
| | 2 | | tg2x*cos2 2x | | | |
Czy może odpowiedź jest błędna? Czy ja tutaj zrobiłem jakiś błąd?
6 lis 16:52
zombi: | | sin2x | | 1 | |
tg2x*cos22x = |
| *cos22x = sin2x*cos2x = |
| sin4x  |
| | cos2x | | 2 | |
6 lis 17:02
Ups: Dzięki ! Pochodne łatwa sprawa tylko człowiek się zatnie i za przeproszeniem dupa
6 lis 17:23