wykazać że dla a∊(2,3) zachodzi taka równość
wyrewolwerowany rewolwer: √a2−6a+9/3−a+√a2−4a+2/a−2=2
Ia−3I/3−a+Ia−2I/a−2=2
Użyłem wzoru skróconego mnożenia i pozbyłem się pierwiastków. Zostały wartości bezwzględne.
Jakby ktoś mógł mnie naprowadzić na to co zrobić dalej. Z góry dzięki.
6 lis 16:19
wyrewolwerowany rewolwer: Tam gdzie są znaki dzielenia to powinny być ułamki zwykłe. Jeszcze nie pisałem na tym forum i
średnio się orientuję w tych wszystkich znakach więc przepraszam za to
6 lis 16:31
PW: Pewnie jeszcze pominąłeś nawiasy potrzebne do dobrego zrozumienia zapisu. Miało być
| | |a − 3| | | |a − 2| | |
|
| + |
| = 2 ? |
| | 3 − a | | a − 2 | |
6 lis 20:44