zadanie
Blue: Za pomocą macierzy odwrotnej rozwiąż równanie macierzowe.
AX + BX = X +A
A i B − macierze 3x3
Jak to się w ogóle robi

Nie robiliśmy jeszcze czegoś takiego na ćwiczeniach

X(A+B−1) = A
i co z tym 1?
6 lis 15:49
Blue: To jeden można na macierz jednostkową zamienić?
6 lis 15:49
Blue: Już do tego doszłam, nieważne
6 lis 16:43
Blue: A jeszcze jedno pytanko: my to mnożymy z lewej czy z prawej przez macierz odwróconą
6 lis 16:56
ICSP: źle zapisałaś. Mnożenie macierzy nie jest przemienne wiec AX nie musi być równe XA
6 lis 17:15
Blue: Czyli mam rozumieć, że gdy mam macierz po lewej stronie , to wtedy mnożę obustronnie przez
macierz odwrotną z lewej strony, a gdy mam coś takiego np:
3X + XA = B to mnożę prawostronnie?
6 lis 21:11
ICSP: Tak, prawostronnie.
6 lis 21:17
Blue: dzięki
6 lis 21:26
bezendu:
Nie było na ćwiczeniach, ale jest w skrypcie.
6 lis 21:29