Logarytmy, funkcje i rozwiązywanie równań.
Ada: Kompletnie nie wiem jak zrobić te zadania. Nigdy funkcje, jak i logarytmy nie były moją mocną
stronę jeśli chodzi o matematykę. Siedziałam nad tym długo, ale wynik mi się nie zgadza.
Prosiłabym więc o pomoc.
1. Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
a) f(x) =
√3x + 4
b) f(x) =
−x−1x2−4 <− −x−1 i x
2−4
2. Jeżeli log
3 2 = a, to liczba log
3 16 jest równa...
Próbowałam to rozwiązać i wyszło mi coś takiego:
3
x = 16
3
x = 2
4
3
x = (3
a)
4
3
x = 3
4a
...i tutaj mogę pozbyć się trójek po prostu dzieląc przez 3 całe równanie? Wtedy odpowiedź by
była, że
liczba ta jest równa 4a. Zgadzałoby się to?
3. Rozwiąż równanie:
x+3x−3 =
6x−3. Tutaj wiem, że muszę założyć, że x−3≠0 i x≠3, ale
nie wiem i tak co dalej

W ułamku jest x−3!
4. Sprawdź czy log
0,2 25 jest pierwiastkiem trójmianu y = x
2 − 3x − 10.
6 lis 15:11
J:
1) Warunek : 3x + 4 ≥ 0 .. i wyznacz jakie x spełniają
M.zerowe: 3x + 4 = 0 ... i oblicz: x
6 lis 15:15
J:
2) log316 = log324 = 4log32 = 4a
6 lis 15:16
J:
3) pomnóż na krzyż
6 lis 15:16
J:
4) log1/525 = − 2 (−2)2 −3(−2) = 4 + 6 − 10 = 0 ( jest pierwiastkiem )
6 lis 15:18
Ada: To mam się nie przejmować w pierwszym, że jest to wszystko pod pierwiastkiem?
6 lis 15:24
J:
dlatego robimy założenia, bo się przejmujemy
6 lis 15:25
J:
3) nie musisz mnożyć ,skoro mianowniki są takie same , to: x + 3 = 6 ⇔ x = 3
i nie spełnia założeń, czyli równanie jest sprzeczne
6 lis 15:29
Ada: Czyli tak?
1. a) miejsce zerowe to −113
dziedzina funkcji to zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem x ≠ −113
b) miejsce zerowe to −1
dziedzina funkcji to zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem x ≠ 2
3. czyli już nie trzeba w ogóle rozwiązywać tego równania, bo jest sprzeczne?
6 lis 15:45
J:
| | 4 | |
1) a dziedzina: x ≥ − |
| |
| | 3 | |
b x ≠ 2 i x ≠ −2
3) trzeba pokazać,ze jest sprzeczne ... obliczyć: x = 3 i skomentować: nie spełnia założeń
6 lis 15:51
Ada: no to podstawieniu i tak wychodzi zaraz, że:
60 = 60
I na tym etapie zakończyć i napisać, że równanie jest sprzeczne i nie spełnia założeń?
6 lis 15:57
PW: | | 6 | | 6 | |
Tak, na stwierdzeniu |
| = |
| można już zakończyć. Nic z tego nie będzie. |
| | 0 | | 0 | |
6 lis 20:16
PW:
6 lis 20:27
PW: Przepraszam, ae jest takie porzekadło (przykazanie?):
− Po pierwsze nie bredzić.
6 lis 20:29