pytanie o zespolone
matematycznyjelop: jesli mam taki przyklad (−√3 +i)7 i mam to przedstawic w algebraicznej, to pierw rozumiem
wyliczam pokolei modol, sinusalfa potem mam z tego fi ukladam trygonometryczna i ja zaczynam
potegovac (wzor moivra) i takie ptanie, na koncu musze podac w postaci algebraicznej i
wychodzi mi ladnie − 2 liczby ale przez dnimi modol podniesiony do 7 potegi, mam przez niego
(128 wychodzi) przemnozyc wynik w nawiasie? (−1/2−V3/2) czy zostawic z modolem wypotegowanym
przed nawiasem?
6 lis 15:05
J:
zostawić przed nawiasem
6 lis 15:19
Mila:
|z|=2
| | √3 | | 1 | |
z7=27*( |
| − |
| *i) =64*(√3−i) możesz tak zostawić. |
| | 2 | | 2 | |
6 lis 18:00