matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prostopadłościan - przekątna
Jola:
Wysokość prostopadłościanu jest trzy razy dłuższa niż krawędź kwadratu w jego podstawie. Przekątna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α takim, że cos α =
?
6 lis 13:19
dero2005:
h = 3a p =
√
a
2
+ h
2
= a
√
10
a
cos α =
=
p
6 lis 13:45