Oblicz objętość ostrosłupa
Jola: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którego podstawę wpisano okrąg o promieniu 2 √3.
Ściany boczne sa trójkątami równobocznymi. Objętość tego ostrosłupa jest równa ?
6 lis 13:10
J:
to czworościan foremny .. .najpierw oblicz krawędź podstawy a
6 lis 13:14
Jola: 2
√3=
13h
2
√3=
a √36
12
√3= a
√3
a = 12
V=
a3√212
V=
123√212
V= 12
2√2
V= 144
√2
Czy tak? Czy jest coś źle?
6 lis 14:00
J:
tak, a = 12
| | 1 | | 1 | | a2√3 | | a√3 | |
V = |
| Pp*h = |
| * |
| * |
| ... i licz teraz |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 2 | |
6 lis 14:36
J:
bzdura..

nie takie h ...
6 lis 14:39
J:
a2 = (2√3)2 + H2 ⇔ H2 = 144 − 12 ⇔ H = √132 = 2√33
6 lis 14:44
dero2005:
a2 = (4√3)2 + H2. ⇒H =
6 lis 15:05
6 lis 15:07
Jola: skoro czworościan foremny to :
6 lis 15:36
J:
tak

... i rozwiązanie masz dobre
6 lis 15:38
Jola: aaaa...czyli jednak jest ok...bo cos tam nie grało
6 lis 15:46