wyrazenia algebraiczne
Lukasz: hej mam takie zadanie i nie wiem jak je rozwiazac:
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac
Wykaz ze zachodzi rownosc
6 lis 12:24
ICSP: Rozpisz lewa stronę :
(a + b + c)2 = (a+b+c)(a+b+c) = ...
6 lis 12:28
Lukasz: no a kuzwa czemu nie moge taknapisac
(a+b+c)2=a2+b2+c2
6 lis 12:31
ICSP: a czy (a+b)2 = a2 + b2 ?
6 lis 12:32
Lukasz: no to jest kwadrat sumy ale nie rozumiem dla czego nie moge tak zrobic
(a+b)2=a2+b2
6 lis 12:38
ICSP: ponieważ (a+b)2 = (a+b)(a+b) = a2 + ab + ab + b2 = a2 + 2ab + b2 − i to jest wzór.
6 lis 12:39
Lukasz: no a jak mam cos takiego
a2+b2=
6 lis 12:39
J:
a2 + b2 = (a+b)2 − 2ab
6 lis 12:41
Lukasz: no wlasnie za bardzo nie rozumiem tego
6 lis 12:43
J:
(a+b)2 − 2ab = a2 + 2ab + b2 − 2ab = a2 + b2
6 lis 12:44
Lukasz: dobra dzieki bede to musial kiedy indziej przewalkowac
6 lis 13:25