Monotoniczność ciągu..
kaasiiikk: Zbadaj monotoniczność nieskończonego ciągu (an), gdzie: a1=0,5 i an+1=1/an dla n≥1
6 lis 12:16
J:
policz pierwsze cztery wyrazy ... i zobaczysz prwidłowość
6 lis 12:17
kaasiiikk: Ale przecież monotoniczności nie wolno dowodzić na konkretnych liczbach...czy się myle?
6 lis 12:18
J:
najpierw zobacz jak ten ciąg wyglada
6 lis 12:19
kaasiiikk: Wiem, że on w ogóle nie jest monotoniczny. Ale czy jeśli policzę te pierwsze kilka wyrazów i
wyjdzie mi już że nie jest to wystarczy? Nie trzeba tego jakoś bardziej ogólnie wykazać\?
6 lis 12:21
J:
widzisz ciąg .. teraz ustal jego wyraz ogólny
6 lis 12:23
kaasiiikk: właśnie tego tu nie potrafię

możesz pomóc?
6 lis 12:25
kaasiiikk: bo on nie jest ani geometryczny ani arytmetyczny tylko rekurencyjny i nie wiem jak ustalić an
6 lis 12:25
J:
an = 2(−1)n
6 lis 12:34
K: bardzo dziękuję
6 lis 12:35
Aggnes: ej a w takim razie jak to z definicji rozpisać?
6 lis 12:40
Aggnes: w sensie wykazać
6 lis 12:40
J:
| | an+1 | |
pokazać, że znak ilorazu : |
| jest uzależniony od n |
| | an | |
6 lis 12:43
Aggnes: A nie znak różnicy?
6 lis 12:45
J:
przy ciągach potęgowych, na ogół łatwiej jest stosować iloraz
6 lis 12:46
Aggnes: no tak ale monotoniczności nie dowodzi się właśnie przez pokazanie znaku różnicy dwóch
kolejnych wyrazów?
6 lis 12:47
J:
można i tak, i tak...
| | an+1 | |
jeśli: an+1 − an > 0 lub |
| > 0 ... to ciąg jest rosnący |
| | an | |
6 lis 12:49
Aggnes: a w przypadku ilorazu nie powinno być większe od 1?
6 lis 12:51
Aggnes: Wtrącę się...a co jeśli przykładowo: an+1= −8 i an=−4. Ciąg jest przecież malejący, a
iloraz wychodzi większy od 0?
6 lis 12:55
J:
oczywiście tak ... literówka
6 lis 12:55
Aggnes: znaczy większy od 1
6 lis 12:55
J:
tak
6 lis 12:57
J:
ciąg z 12:55 jest akurat rosnący
6 lis 12:58
Pablo: ale własnie..jak jest taka sytuacja jak na górze (w sensie: an+1= −8 i an=−4) to czy
iloraz byłby tu ok? Skoro wychodzi on większy od 1, a ciąg jest przecież malejący
6 lis 13:00
Pablo: jak to malejący jak an=−4 i an+1= −8...?
6 lis 13:01
J:
źle popatrzyłem .. oczywiście ,że malejący ( tutaj stosujemy : an+1 − an )
6 lis 13:04
Pablo: w sensie..jest chyba właśnie malejący
6 lis 13:05
Pablo: oki
6 lis 13:05