Równania trygonometryczne
Heart: Rozwiąż równania:
| | II | | 1 | |
a) sin( 2x + |
| ) = |
| |
| | 4 | | 2 | |
b) sin2x +sinx =0
Jeśli mogę prosić to wyjasnienie...
W przykladzie pierwszym mam:
| | II | | II | |
a) 2x + |
| = |
| +2IIk |
| | 4 | | 6 | |
wiem ze trzeba pozbyc sie liczby przy x...ale gdy to robie to wynik mi sie nie zgadza...ja
obliczam dalej tak...
| | II | |
x= |
| +IIk ale to jest zle.. |
| | 4 | |
W przykladzie b nie wiem dlaczego stosuje sie ( chyba) wzory redukcyjne..
6 lis 11:39
J:
a) 2x + π/4 = π/6 + 2kπ lub 2x + π/4 = ( π − π/6) + 2kπ
6 lis 11:43
J:
b) ⇔ 2sinxcosx + sinx = 0 ⇔ sinx(2cosx + 1) = 0
6 lis 11:44
Heart: Takie cos mam w przykladzie a co napisales, ale wiem ze wynik ma wyjsc x= −II/24 +k II lub x=
7/24 II +kII
6 lis 11:46
J:
a) = π/6 − π/4 + 2kπ = 2π/12 − 3π/12 + 2kπ ⇔ x = −π/24 + kπ
druga grupa analogicznie
6 lis 11:49
J:
oczywiście przed = miało być: 2x
2x = π/6 − π/4 + 2kπ = ........
6 lis 11:52
Heart: a dlaczego w wyniku koncowym jest kII a nie 2kII ?
6 lis 11:54
Heart: nie bylo pytania : )
6 lis 11:54
Heart: Nadal nie rozumiem..dlaczego − 24 w mianowniku...i dlaczego w liczniku tylko II
6 lis 12:08
Heart: Juz rozumiem....
6 lis 12:09
J:
2x = 2π/12 − 3π/12 + 2kπ ⇔ 2x = −π/12 + 2kπ ⇔ x = −π/24 + kπ
6 lis 12:16