logarytmy
grudka: 463. Uzasadnij, że liczby:
a=log
72*log7+log50,
| | log236*log336 | |
b= |
| , |
| | log236+log336 | |
| | log34+log325 | |
c= |
| |
| | 4*(log22−log2*log5+log25) | |
są równe.
odp.a=b=c=2.
Żadnej liczby nie udało mi się tak uprościć. Proszę o rozwiązanie jednej z trzech liczb; chyba
dalej powinnam dać radę sama.
a "wyszło" mi tak:
a=log
72*log7+1+log5
| | 4(log32+log23+log23log32) | |
b= |
| |
| | 2(2+log23+log32) | |
| | 2((2log2)2−4log2log5+(2log5)2) | |
c= |
| |
| | 4(log22−log2log5+log25) | |
6 lis 08:15
J:
| | log2 | |
a) = |
| *log7 + log5 + log10 = log2 + log5 + 1 = log(2*5) = log10 + 1 = 2 |
| | log7 | |
6 lis 08:20
grudka: dzięki
ale jednak b i tak mi nie wychodzi...
| | 12(log2+log3) | |
= |
| ...? |
| | 5(log2log3) | |
6 lis 09:15
J:
b) pozamieniaj wszystkie logarytmy na log o podstawie 36
6 lis 09:19
grudka: już mam, dziękuję
6 lis 09:27
grudka: hm, w tym c to znalazłam wzór skróconego mnożenia a
3+b
3 i się zastanawiam co dalej..., bo
mam:
| | log34+log35 | |
c=...= |
| = |
| | 4(log32+log35) | |
czy log
34+log
35=2
3(log
32+log
35) ?
6 lis 09:44
Benny: | | 8(log2+log5)(log22−log2*log5+log25) | |
c= |
| = |
| | 4*(log22−log2*log5+log25) | |
=2*log10=2
6 lis 10:07
Wiktoria: Uzasadnij loga bc = loga b+loga c
26 paź 11:29
Blee:
Wiktoria −−− to jest prośba czy polecenie dla autora tego (prawie z przed roku) tematu
26 paź 11:36