6 lis 00:07
pigor: ...Hospital' em i już, być może nie raz
6 lis 00:10
grzesiuu: Mógłbyś zacząć?
6 lis 00:12
pigor: ... , przepraszam, o tej porze ...

nie chce mi się
ale powiem np, że licznik L(x)= x
lnx= e
ln(xlnx)= e
lnx*lnx
więc pochodna L'(x)= e{lnx*lnx}*{ln
2x)'= x
lnx * 2lnx *
1x ;
analogicznie z mianownikiem (może coś się wtedy skróci) itd.itp.
6 lis 00:31
grzesiuu: Trochę mi nie wychodzi
| | 1 | |
Pochodna licznika: (e{lnx}2)'=e{lnx}2*2lnx* |
| |
| | x | |
Pochodna mianownika: (e
xlnx)'=e
xlnx*(lnx+1)
Nic się nie skraca, co dalej?
6 lis 10:55
grzesiuu: Tak właściwie to chyba źle to robię, bo przy Hospitalu nie mogę osobno licznika i mianownika.
W takim razie czy liczenie pochodnych ma tu sens?
6 lis 10:58
J:
w regule H liczymy odzielnie pochodne licznika i mianownika
6 lis 11:00
grzesiuu: Okej, ale teraz w liczniku mam symbol nieoznaczony [0*
∞], przekształcam licznik do postaci:
| | e{lnx}2*2lnx | | ∞ | |
|
| , teraz w liczniku mam |
| , robię H samego licznika i.. dostaję w |
| | x | | ∞ | |
kółko to samo. Jak z tego uciec?
6 lis 11:10
J:
pochodna mianownika jest źle policzona
6 lis 11:33
zombi: Zastanawiam się czy de l'Hospital przejdzie, bo jednak pochodne ecoś będą dalej dawać nam to
"coś" z nawiązką.
6 lis 11:33