wykres funkcji
bimbam: hej
| | x | |
jak narysować wykres y= |
| |
| | (x+1)2 | |
chodzi mi o taki sposób bez użycia kalkulatorów graficznych
6 lis 00:06
pigor: ... to się mówi zbadaj zmienność funkcji pochodną,
zaczął bym np. tak : D
f=R
| | x | | x | | 1 | |
y= f(x)= |
| = |
| = |
| i f(0)=0 |
| | (x+1)2 | | x2(1+1x)2 | | x(1+1x)2 | |
a na końcach dziedziny w granicy, czyli gdy x → ±
∞ masz też 0 (zera),
zbiór wartośći znajdziesz szukając ekstremum funkcji f itp. itd. . ...
6 lis 00:21
bimbam: ale wzór, który napisałem, już jest pochodną, której wykres muszę narysować, bo tak łatwiej
znaleźć mi ekstrema
Więc ma mam liczyć drugą pochodną
6 lis 00:30
pigor: ... to skąd mam wiedzieć, że to jest funkcja f'(x)
no to dalej warunek konieczny istnienia ekstremum
monotoniczność, warunerk wystarczający asymptoty itp. itd
i ...dobranoc (bimbam(leś) to teraz nie licz o tej porze, że ..
6 lis 00:36
bimbam: Nie bimbałem, tylko uczyłem się czegoś innego...

Dzięki
6 lis 00:46