definicja
kceq: "Co to jest iloczyn i reszta z dzielenia wielomianów w/q" mógłby mi ktoś napisać definicje
tego? nie mam pojęcia jak to rozwinąć
5 lis 23:21
Qulka: tak jak na liczbach

17/5 = 3 reszta 2 bo 17=3•5+2
w/q=p reszta r bo w=p•q+r
p to iloraz r to reszta tak jak na liczbach 3 to iloraz 2 to reszta
5 lis 23:31
PW: Jeśli już, to iloraz i reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q.
Definicje sa w podręczniku i dla ciekawskich można dodać, że brzmią identycznie niemal jak
definicje ilorazu i reszty z dzielenia liczby w przez liczbę q.
Tu nie trzeba nic "rozwijać", tylko nauczyć się definicji.
− Ale na pamięć, panie profesorze?
− Nie, na nogę.
5 lis 23:31
5 lis 23:33