Równiania trygo
333: a) sin 5x =sin x
5 lis 23:19
333: Proszę o pomoc
5 lis 23:42
PW: W a) nie ma potrzeby pomagać. To najprostsze równanie trygonometryczne postaci
sinα = sinβ.
Od takich równań zaczynamy naukę, i jeśli tego nie umiesz, to ... zacznij naukę.
5 lis 23:46
pigor: ...,
a)
sin5x= sinx ⇔ sin5x − sinx= 0 ⇔ 2sin
12(5x−x) * cos
12(5x+x)= 0 ⇔
⇔ 2sin2x*cos3x= 0 ⇔
sin2x=0 v cos3x=0 ⇔ .. itd. .

.
5 lis 23:47
PW: Utrudniłeś specjalnie ...
5 lis 23:48
333: Dobrze, a drugie z kolei ?
5 lis 23:49
333: Nie do konca rozumiem Pigora..po prostu chcialam sprawdzić czy wyszedł mi dobry wynik w
przykladzie pierwszym. Bo zmylil mnie x przy sinusie po prawej stronie.
5 lis 23:51
PW: Co "dobrze"? Umiesz rozwiązać najprostszym sposobem? To pochwal się. Wtedy podpowiemy o co
idzie w b).
5 lis 23:53
333: Nie do końca umiem..
Sin 5x = sin x
5x = x +2kII lub 5x = (180−x) +2kII
Myslę ze dalej obustronnie podzielic przez 5..ale nie jestem pewna
5 lis 23:58
pigor: ..., najpierw przenoś iksy na lewa stronę , redukuj i dziel śmiało
jak trzeba przez współczynnik przy x obie strony równania ...
6 lis 00:06
333: no to bedzie
4x = 2IIk , nastepnie podzielic przez 4
a drugie...
4x = II − 2IIk , dziele przez 4
Chyba cos pomieszałam...
6 lis 00:11
333: Jesli cos zle napisalam to prosze, jesli mozna, poprawcie mnie i na spokojnie wyjasnijcie −
chcialabym to zrozumiec, a nie byle jak to miec..
6 lis 00:30
pigor: ...o tej porze stawiasz warunki

; dobranoc
6 lis 00:38
PW: Druga seria:
5x = π − x + 2nπ, n∊C
6x = (2n+1)π
| | π | |
Zadanie b) rozwiązujemy analogicznie po stwierdzeniu, że prawa strona jest równa tg |
| . |
| | 3 | |
6 lis 01:01
333: Czyli będzie...
| | x | | 2II | |
tg |
| = |
| +2IIk / :3 |
| | 3 | | 3 | |
Tak?
6 lis 08:06
6 lis 08:10
333: Aa, błąd we wzorze..
czyli pierwiastek z pi przenoszę na drugą strone i pozostaje mi...
Teraz dobrze ?
6 lis 08:13
6 lis 08:17
333: x= 2II +kII
6 lis 08:19
J:
x = 2π + 3kπ = (2 +3k)*π
6 lis 08:21
333: A no tak, zapomnialam o trójce przy kII
Dziekuje bardzo za pomoc
6 lis 08:24
333: | | 2II | |
Tylko nie rozumiem dlaczego w kom o 8:17 jest |
| |
| | 3 | |
6 lis 08:31
J:
| 1 | | 1 | | 2 | | 2π | |
| π + |
| π = |
| π = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 lis 08:34
333: Rozumiem, dziekuje bardzo : )
6 lis 09:01