zad
marta: Rozwiąż równanie:
log1/5(x+3)−log1/5(2−x)= −1
5 lis 22:33
5 lis 22:43
5 lis 22:48
marta: tak

i co dalej?
5 lis 22:49
Qulka: x+3=5(2−x)
5 lis 22:53
5 lis 22:57
Qulka: tak
5 lis 22:58
marta: dzięki
5 lis 22:59
marta: możesz mi pomóc jeszcze przy jednym
5 lis 23:02
Qulka: pisz
5 lis 23:03
marta: log2(log1/3(x−1))=1
5 lis 23:05
marta: x>1
5 lis 23:05
5 lis 23:06
marta: nie wiem co teraz
5 lis 23:07
Qulka: jeszcze w D log1/3(x−1)>0
potem
log1/3(x−1)=21
x−1 = (1/3)2
x=10/9
5 lis 23:07
Qulka: i to wynik
5 lis 23:08
marta: i to wszystko
5 lis 23:08
marta: myślałam że jakieś bardziej skomplikowane będzie
5 lis 23:09
Qulka: czemu ma być skomplikowane

przecież to tylko logarytmy
5 lis 23:11
marta: to jeszcze jedno ok?
5 lis 23:12
marta: log3(2x2−x)≥1
5 lis 23:13
5 lis 23:13
marta: log3(2x2−x)≥log33
5 lis 23:14
Qulka: D x<0 lub x>1/2
5 lis 23:15
marta: i dalej mam problem
5 lis 23:15
Qulka: 2x2−x≥3
5 lis 23:16
Qulka: 2x2−x−3≥0 i delta..
5 lis 23:17
marta: x(2x−1)≥3
5 lis 23:17
marta: aaa...
5 lis 23:18
Qulka: albo grupując 2x2+2x−3x−3≥0 to 2x(x+1)−3(x+1)≥0 więc (2x−3)(x+1)≥0
zatem x≤−1 lub x≥3/2
5 lis 23:20
marta: x1= −1 : x2= 3
5 lis 23:21
5 lis 23:25
Qulka: ok
5 lis 23:27
Qulka: ale to nierówność więc wynik to przedziały
5 lis 23:27
marta: | | 1 | | 1 | |
czyli x∊(0;1 |
| ) i (1 |
| ;+ ∞)  |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 23:32
Qulka: Toja dziedzina ..poprawiona już raz wyżej to x<0 lub x>1/2
5 lis 23:47
marta: a ok
5 lis 23:49