aa
olekturbo: Dwaj rowerzyści pokonali pewną trasę. Zawodnik A pokonał 240 km, a zawodnik B 180 km. Gdy się
spotkali okazało się, że zawodnik A miał prędkość o 6 km/h większą i jechał o 3h dlużej.
Oblicz ich prędkości.
Nie umiem ulozyc tutaj ukladu rownan
5 lis 22:05
olekturbo: Moglby ktos cos
5 lis 22:20
Qulka:
v•t=180
(v+6)•(t+3)=240
5 lis 22:22
olekturbo: Właśnie nie tak.

Trzeba jakoś sprytniej. Może wynika to z faktu, że ". Gdy się
spotkali okazało się"
5 lis 22:26
Qulka: a czemu nie tak?
5 lis 22:29
olekturbo: wychodzi t2−7t+90 = 0. Brak rozwiazan
5 lis 22:30
Qulka: może miał jechać 3h krócej?
5 lis 22:35
olekturbo: 
w poleceniu mam dłużej
5 lis 22:36
olekturbo: Kurcze. Ladny pierwiastek wychodzi jak jest krócej. Chyba masz racje

dzieki
5 lis 22:39
Qulka: a prędkość na pewno większą?
5 lis 22:39
Qulka: zazwyczaj jak się ma większą prędkość to się krócej jedzie
5 lis 22:40
olekturbo: Zrobiłem (v+6)(t−3) i ładne liczby wyszły.
5 lis 22:47