rzad
Blue: Jaki jest związek między istnieniem macierzy odwrotnej a rzędem macierzy

5 lis 21:47
Blue: Znalazłam coś takiego:
"Własności
R(A) = R(AT)
R(ABC) min (R(A) , R(B) , R(C))
Macierz kwadratowa An, jest pełnego rzędu (macierzą nieosobliwą), gdy
R( An,n ) = n czyli det (A) 0
Macierz kwadratowa A jest niepełnego rzędu
( macierzą osobliwą), gdy det (A) = 0"
Czyli jeśli mam takie zadanko:
Co możesz powiedzieć o istnieniu macierzy odwrotnej do macierzy A, która jest postaci:
a) A
4x4 i rzA= 3
b) A
4x4 i rzA=4
c) A
3x5 i rzA=3
d) A
5x4 i rzA=4
Zatem moje odpowiedzi wyglądają tak:
a) nie istnieje
b) istnieje
c) nie istnieje
d) nie istnieje
Dobrze

5 lis 21:58
Blue: Znalazłam coś takiego:
"Własności
R(A) = R(AT)
R(ABC) min (R(A) , R(B) , R(C))
Macierz kwadratowa An, jest pełnego rzędu (macierzą nieosobliwą), gdy
R( An,n ) = n czyli det (A) 0
Macierz kwadratowa A jest niepełnego rzędu
( macierzą osobliwą), gdy det (A) = 0"
Czyli jeśli mam takie zadanko:
Co możesz powiedzieć o istnieniu macierzy odwrotnej do macierzy A, która jest postaci:
a) A
4x4 i rzA= 3
b) A
4x4 i rzA=4
c) A
3x5 i rzA=3
d) A
5x4 i rzA=4
Zatem moje odpowiedzi wyglądają tak:
a) nie istnieje
b) istnieje
c) nie istnieje
d) nie istnieje
Dobrze

5 lis 21:58
Qulka: wygląda dobrze
5 lis 22:00
Blue: czyli nie możemy obliczyć macierzy odwrotnej do macierzy prostokątnej

Tylko kwadratowe
wchodzą w grę
5 lis 22:08
zombi: Tak.
5 lis 22:10
Blue: ok, dziękuję
5 lis 23:14