asd
olekturbo: Dla jakich p dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych?
| | x+p | |
f(x) = |
| |
| | (p2−9)x2+(p+3)x+1 | |
Wziąłem założenie
(p
2−9)x
2+(p+3)x+1 ≠ 0
Δ < 0 ⇔ p
2−2p−15 > 0
p ∊ ( −
∞, −3) u (5,
∞)
teraz sprawdzam dla p = −3
| | x+p | |
f(x) = |
| = x+p. Czyli też dziedzina = R |
| | 1 | |
p ∊ (−
∞,3> u (5,
∞)
dobrze rozwiazalem to czy nie?
5 lis 21:35
olekturbo:
5 lis 21:49
Metis: Dodałbym jeszcze warunek p2−9=0 i sprawdził co wtedy wychodzi
5 lis 21:51
Qulka: sprawdził przecież
5 lis 21:54
Metis: A widzę
5 lis 21:56
misiak:
a dla p=3 ? Sprawdził?
5 lis 21:57
Metis: Ale czy w tym przypadku potrzebne jest ustalenie, że mianownik ≠ 0 ?
Po prostu (p2−9)x2+(p+3)x+1 nie może mieć pierwiastków, zatem Δ<0
5 lis 21:57
Qulka: delta działa tylko wtedy kiedy a≠0
więc trzeba dodatkowo sprawdzić co jest gdy a=0
5 lis 21:58
Metis: A ta Δ to dobrze policzona ?
(p2−9)x2+(p+3)x+1
a=(p2−9) , b=p+3 , c=1
Δ=(p+3)2−4*(p2−9) = p2+6p+9−4p2+36=−3p2+6p+45
Δ<0 ⇔−3p2+6p+45 <0
5 lis 21:59
olekturbo: Delta dobrze policzona. Juz odwrocilem znak i podzielilem przez 3.
Dla x = 3 sprawdzilem i nie nalezy dla R, dlatego juz nie pisalem
5 lis 22:00
Metis: W takim razie chyba
5 lis 22:01