Zapisz wyrażenia A i B
Kebab: Zapisz wyrażenia A i B wiedząc, że
3A − 2B = 8x − 9
A + 4B = 11 − 2x
| | 14 | | 11 | |
Wychodzi mi A = |
| x + |
| |
| | 7 | | 7 | |
| | 9 | | 42 | | 33 | |
B = −4x + |
| + |
| x + |
| = ... |
| | 2 | | 14 | | 14 | |
ale wątpię żeby to było takie proste
5 lis 21:14
sushi_gg6397228:
zapisz od poczatku− tresc zadania
5 lis 21:17
Kebab: jest dokładnie tak jak zapisałem
"zapisz wyrażenia A i B wiedząc że:"
i klamerką spięte te co wypisałem
5 lis 21:23
sushi_gg6397228:
co to jest A, B,x ?
5 lis 21:24
sushi_gg6397228:
A= 2x−1
5 lis 21:26
Kebab: Myślę że nauczycielce chodziło o wypisanie wartości dla A i dla B
5 lis 21:26
sushi_gg6397228:
policz jeszcze raz A
5 lis 21:28
Kebab: zsumowałem i wtedy oba i teraz mi jakoś inaczej wyszło
4A+2B = 6x+2
2B=6x+2−4A
A+4B=11−2x
A+12x+4−8A = 11−2x
−7A = 11−2x−12x−4
7A = 14x−7
5 lis 21:35
sushi_gg6397228:
wystarczyło pomnozyć (1) przez 2 i dodać stronami
5 lis 21:37
Kebab: czyli jednak gdzieś za pierwszym razem się walnąłem
5 lis 21:37