wyznaczniki
Blue: WYKAŻ, ŻE:
det sin2x cos2x 1
sin2y cos2y 1 = 0
sin2z cos2z 1
5 lis 20:54
Blue: nikt się tego zadania nie podejmie
5 lis 21:39
Mila:
Są jakieś związki między kątami?
Obliczyłaś wyznacznik?
5 lis 21:57
Blue: nie ma żadnych związków, wyznacznik obliczyłam, ale nie wiem, co dalej mam z tym zrobić
5 lis 21:59
:): trzecia kolumna składa sie z 3 jedynek
5 lis 22:05
:): Jeżeli tak.. to wyjdzie 0 bez względu na to co jest w pierwszej i drugiej kolumnie..te sinusy,
cosinse nie mają znaczenia
5 lis 22:06
:): Czekaj czekaj

COFAM

!

D
5 lis 22:06
Blue: I am waiting ^^
5 lis 22:07
Mila:
Napisz ten wyznacznik.
5 lis 22:08
:): sin2xcos2y+cos2xsin2z+sin2ycos2z−sin2zcos2y−cos2zsin2x−sin2ycos2x
=sin2xcos2y+sin2xsin2y−sin2xsin2y+cos2xsin2z+
sin2ycos2z−sin2zcos2y−cos2zsin2x−sin2ycos2x
=sin2x(cos2y+sin2y)+cos2xsin2z+
sin2ycos2z−sin2zcos2y−cos2zsin2x−sin2y(cos2x+sin2x)
=sin2x+cos2xsin2z+sin2ycos2z−sin2zcos2y−cos2zsin2x−sin2y
itd..trzeba sie tak bawic dopisujac i odejmując odpowiednio..na końcu pewnei wyjdą same jedynki
trygonometryczne albo minus jedynki..i wszsytkos ie zniesie
5 lis 22:13
zombi: Może tożsamość poniżej się przyda.
| | sin(x−y)+sin(x+y) | |
sin(x)cos(y) = |
| |
| | 2 | |
5 lis 22:20
:): wydaje mi sie, że najprosciej dodwać i odjemować wyrażenia "do jedynki"
Macierz wyglada jednak dość specyficznie..i pewnie da sie to zrobić też "od ręki" bez
wyznacznika.. hmmm
5 lis 22:21
:): (bez wypisywania całego wyznacznika)
5 lis 22:22
PW: Od trzeciej kolumny odjąć drugą.
5 lis 22:25
:): Oo tak..o cos tego typu mi chodzilo
5 lis 22:27
Blue: Wyszło mi, dzięki

!
5 lis 22:29
zombi: Albo jeszcze inaczej do pierwszej kolumny dodać drugą i mamy dwie kolumny jedynek.
5 lis 22:32
Mila:
1−sin2x=cos2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin2x ,cos2x, cos2x
sin2y ,cos2y, cos2y
sin2z, cos2z ,cos2z
W=0
5 lis 22:34