matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Miśka:
2x+6
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
x
2
5 lis 20:17
:):
x≠0 ustalmy y∊R
2x+6
Czy znajdziemy x∊R\{0} :
=y
x
2
czyli 2x+6=x
2
y y*x
2
−2x−6=0
1
Δ=4+24y≥0 wtedy i tylko wtedy gdy 1+6y≥0⇔1≥−6y ⇔y≥−
6
1
więc ZW=[−
,
∞
)
6
5 lis 20:26
Miśka:
dziękuję bardzo !<3
5 lis 20:38