matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność.
zumii:
2
3x−2
≥ 5
x−
2
3
Proszę o pomoc.
5 lis 20:00
:):
2
3x−2=3(x−
)
3
więc 2
3x−2
=8
x−
2
3
ma być zatem
8
(
)
x−
2
3
≥1
5
1=(8/5)
0
więc..
5 lis 20:14
zumii:
czyli x od
2
3
do +
∞
dziękuję
5 lis 20:22