matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ewelinay:
Dla jakiej wartości parametru p wielomian W(x)=px
3
-4x
2
+px-2 jest podzielny przez dwumian x-2 ?
27 paź 20:47
pipi:
liczysz W(2) i W(2)=0 W(2)=8p -16 +2p -2 W(2)= 10p -18 10p -18=0 10p=18 p=1,8
27 paź 21:38