logarytmy
Agatha: logx(x+1)<log1/x(2−x)
podstawa tego drugiego logarytmu to 12
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
5 lis 19:20
5 lis 19:31
Agatha:
1
−−
x
pomyłka, przepraszam
5 lis 19:32
Janek191:
Wypisz założenia.
5 lis 19:35
Agatha: x>0
x≠0
x>−1
x<2
5 lis 19:37
Agatha: x≠1
5 lis 19:37
Agatha: źle
5 lis 19:37
Janek191:
Czyli

x > 0 i x < 2
5 lis 19:38
Agatha: znaczy nie wiem
5 lis 19:38
Janek191:
No właśnie: x ≠ 1
5 lis 19:39
Agatha: i część wspólną ztych założeń wyznaczyć, zeby była dziedzina?
5 lis 19:40
Janek191:
log
x ( x + 1) < log
x−1 (2 − x)
log
x ( x + 1) < − log
x ( 2 − x)
log
x (x +1) < log
x ( 2 − x)
−1
| | 1 | |
logx ( x +1) < logx |
| |
| | 2 − x | |
Rozpatrz 2 przypadki :
1) x ∊ ( 0 ; 1)
2) x ∊ ( 1; 2)
5 lis 19:42
Agatha: skąd się wzięło −1 ?
5 lis 19:43
Janek191:
Założenia:
x > 0 i x ≠ 1 i x < 2
lub x ∊ ( 0; 1) ∪ ( 1; 2)
5 lis 19:44
5 lis 19:44
Janek191:
Wzory:
logaα x = 1α loga x
loga xm = m loga x
5 lis 19:49
Janek191:
?
5 lis 19:49
Agatha: aha ok
5 lis 19:50
Janek191:
Co ok ?
Zrób coś
5 lis 19:53
Agatha: ale ja nie wiem jak
5 lis 19:56
Janek191:
Dla a ∊ ( 0; 1)
loga x < loga y ⇔ x > y
Dla a > 1
loga x < loga y ⇔ x < y
5 lis 19:58
Janek191:
Braki wiadomości o funkcji logarytmicznej

Poczytaj po lewej stronie ( kolor niebieski ): logarytmy.
5 lis 20:00
Agatha: Raczej zapomniana wiedza.
5 lis 20:00
Janek191:
To trzeba odświeżyć wiedzę, bo bez tego ani rusz. Orka na ugorze.
A kto napisał " Orkę na ugorze " ?
5 lis 20:06
Janek191:
1) x ∊ ( 0; 1)
| | 1 | | 1 | |
logx ( x + 1) < logx |
| ⇔ x + 1 > |
| |
| | 2 − x | | 2 − x | |
| ( x +1)*(2 −x) | | 1 | |
| − |
| > 0 |
| 2 − x | | 2 −x | |
| 2 x − x2 + 2 − x − 1 | |
| > 0 |
| 2 − x | |
U{ − x
2 + x + 1}{2 − x) > 0
( − x
2 + x + 1)*( 2 − x) > 0
Δ
1 = 1 − 4*(−1)*1 = 1 + 4 = 5
√Δ1 =
√5
| | − 1 − √5 | |
x = |
| = 0,5 + 0,5 √5 > 1 |
| | −2 | |
| | − 1 + √5 | |
lub x = |
| = 0,5 − 0,5 √5 < 0 |
| | −2 | |
zatem −x
2 + x + 1 > 0
2 − x > 0 dla x ∊ ( 0, 1)
x ∊ ( 0; 1)
========
5 lis 20:16
Janek191:
Zrób 2) przypadek
x ∊ ( 1 ; 2)
5 lis 20:17