granice
ola: Niech an+1=an3+an2+an dla n=0, 1, 2,... Wyjaśnić czy ciąg (an) ma granicę i znaleźć
ją, jeśli istnieje. Wynik może zależeć od a0. Bardzo proszę o pomoc
5 lis 18:38
ola: Proszę o pomoc..
5 lis 21:21
sushi_gg6397228:
jakiś pomysł ?
5 lis 21:27
ola: wydaje mi sie ze granica jest rowna 0 gdy a0=0, a rowna +∞ dla a0>1, nie wiem co dla
pozostałych a0
5 lis 21:57
sushi_gg6397228:
to bierzesz kilka różnych a0 i sprawdzasz co wychodzi
a0= 0,25
a0= 0,50
a0= 0,75
a0= −0,25
a0= −0,50
a0= −0,75
a0= 1
a0=−1
a0= −2
a0= −5
...
5 lis 22:02
PW: Jeżeli ciąg an ma granicę g, to
liman+1 = g
i na podstawie twierdzeń o arytmetyce granic
g = g3 + g2 + g
0 = g3 + g2,
zatem
g = 0 lub g = − 1.
Jednocześnie wzór rekurencyjny pokazuje, że gdy an ≥ 0 to ciąg jest niemalejący, bo
an+1 − an = (an)3 + (an)2 ≥ 0.
Gdy a0 = 0 to oczywiście wszystkie wyrazy ciągu są równe 0 i granica g = 0.
Gdy a0 > 0, to wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie i ciąg jest rosnący − jego granicą nie może
być ani 0, ani −1, a więc granica nie istnieje.
Gdy a0 = −1, to
a1 = (a0)3 + (a0)2 + a0 = −1 + 1 −1 = −1
i w konsekwencji wszystkie wyrazy ciągu są równe −1, a więc g = −1.
Samodzielnie zastanów się, co będzie gdy a0 ≠ −1 i a0 < 0.
5 lis 23:11
pigor: ..., ja bym ...

podszedł tak : jeśli
an+1= an3+an2+an i a
n≠0, to warunek zbieżności
| | an+1 | |
ciągu an: |
| = an2+an+1 < 1 ⇔ an2+an< 0 ⇔ |
| | an | |
⇔ a
n (a
n+1)< 0 ⇔
−1< an< 0, dla n=0.1.2, ... ...
5 lis 23:41