Wykaż że wyrażenie przyjmuje tę samą wartość dla podanych wartości X
Ania: Wykaż że wyrażenie przyjmuje stale tę samą wartość dla podanych wartości x.
|−x|+|2−x|−|3−2x| dla x mniejsze bądź równe 2
5 lis 18:33
krzychu: dwewe
26 lis 20:02
er: x≤2
dla x=0, x=2, x=1,5 zerują się poszczególne wyrażenia pod wartością bezwzględną
Rozważamy poszczególne przypadki
1. x∊(−∞;0)
2. x∊[0,1,5)
3. x∊[1,5;2]
|−x|+|2−x|−|3−2x|=|x|+|x−2|−|2x−3|
1. dla x∊(−∞;0)
|x|+|x−2|−|2x−3|=−x−x+2−(−2x+3)=−1
2. dla x∊[0,1,5)
|x|+|x−2|−|2x−3|=x−x+2−(−2x+3)=2x−1
3. dla x∊[1,5;2]
|x|+|x−2|−|2x−3|=x−x+2−(2x−3)=−2x+5
odp. nie przyjmuje tych samych wartości
26 lis 20:29