matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
qw:
Rozwiąż równanie:
∞
∑ (1+x)
n
= 3 n=1
5 lis 18:28
Janek191:
1 + x + (1 + x)
2
+ ( 1 + x)
3
+ ... = 3 a
1
= 1 + x q = 1 + x oraz I 1 + x I < 1 wtedy mamy
1 + x
= 3
1 − ( 1 + x)
1 +x
= 3 / *( −x)
− x
1 + x = − 3 x 4 x = − 1 x = −
1
4
oraz I 1 −
1
4
I < 1 =========
5 lis 20:38